Прв организиран, масовен и вооружен протест на населението од Тиквешијата против…


Прв организиран, масовен и вооружен протест на населението од Тиквешијата против нововоспоставената српска власт која го окупирала Вардарскиот дел од Македонија. Тиквешкото востание е самостојно дело на тиквешкото население, спонтано организирано и раководено од месните дејци, револуционери и војводи од Организацијата.

110 години од Тиквешкото востание!

Вечна слава!
Source

Share